Al Jazeera Balkans – Kontekst: Izvještaj Evropske komisije

Bosna i Hercegovina ubjedljivo je najlošija u regiji u ispunjavanju uvjeta na putu prema Evropskoj uniji. Osim Kosova, jedina nema status kandidata za članstvo. Srbija je ostvarila napredak, kao i Crna Gora. Ipak, kako stoji u izvještaju, najteže tek predstoji. Ko će od zemalja regije biti evropski lider u narednom periodu?

Bila je to ocjena iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH kad je riječ o integracijama. Što se tiče drugih država regije, Srbija je napredovala ali – sloboda medija, vladavina prava i normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje su ključni uvjeti.

Crna Gora je dobila prolaznu ocjenu, ali se još čekaju rezultati, posebno kada je riječ o borbi protiv korupcije. Makedonski proces pristupanja EU je zatvoren do rješenja spora o imenu sa Grčkom.

Kako riješiti sve što se od tih zemalja traži i koliko će taj proces trajati, razgovaramo sa našim gostima: u Beogradu – Aleksandra Joksimović, predsjednica Centra za vanjsku politiku; u Sarajevu – Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH; u Briselu – Zekerijah Smajić, novinar i ekspert za Evropsku uniju.

Voditelj je Saša Delić.