Alternativni izvještaj o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji 2019: Politički kriteriji

April, 2019.

Alternativni izvještaj o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji 2019: Politički kriteriji rezultat je rada neformalne koalicije četrdeset (40) organizacija civilnog društva okupljenih oko Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Izvještaj se prvenstveno odnosi na političke kriterije za članstvo u EU, ali sadrži i dodatke u vidu Specijalnih izvještaja o Opštim izborima održanim 2018, stanju u vezi s migrantima i izbjeglicama u BiH, te građanskim protestima u Republici Srpskoj.

Kada su u pitanju evropske integracije, Bosna i Hercegovina kontinuirano zaostaje za zemljama regije, te je sve vidljivije da se taj zaostatak vremenom povećava umjesto da se smanjuje. Neurednim i neblagovremenim ispunjavanjem osnovnih obaveza u procesu evropskih integracija, Bosna i Hercegovina ne pokazuje istinsku opredijeljenost za reformske procese na evropskom putu, koja je za sada samo na deklarativnom nivou.

Od predaje aplikacije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji prošle su tri godine, dok je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije stupio na snagu prije tri i po godine. Od tada do danas Bosna i Hercegovina nije uspjela staviti u funkciju sva tijela u okviru Sporazuma, s obzirom na to da Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje još uvijek nije usvojio svoj Poslovnik o radu. Proces odgovaranja na pitanja Evropske komisije u sklopu Upitnika koji se šalje zemljama potencijalnim kandidatkinjama do zaključenja ovog Izvještaja tek se privodio kraju. Mehanizam koordinacije koji je trebao uspostaviti funkcionalan proces donošenja odluka u vezi s evropskim integracijama pokazao se neefikasnim i ostao je jednako netransparentan kakav je bio i sam proces njegovog usvajanja.

Cjelokupan izvještaj je dostupan ovdje.