Cilj transfera osuđenih osoba je izdržavanje kazne u zemlji porijekla, Marko Radić je državljanin BiH

Ratni zločinac Marko Radić, koji je pravosnažno osuđen pred Sudom BiH na 21 godinu zatvora zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti u naselju „Vojno“ kod Mostara, nedavno je prebačen iz KPZ Mostar u Hrvatsku na izdržavanje kazne, koja je od strane Županijskog suda u Zagrebu smanjena na 12 i po godina. Radić je molbu mogao podnijeti na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Sporazuma BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima. S obzirom da se Radić u pritvoru nalazi od 2. juna 2006. godine, a da mu je kazna smanjena na 12 i po godina, krajem ove godine trebao bi izaći na slobodu.

Ministarstvo pravde BiH, tačnije ministar Josip Grubeša donio je rješenje kojim dopušta transfer u Hrvatsku kako bi Radić tamo izdržavao kaznu zatvora. Pri tome se pozvao na Sporazum između ministarstava BiH i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kao i Evropsku konvenciju o transferu osuđenih osoba, prema kojoj svaka osuđena osoba ima pravo da izrečenu kaznu zatvora ili dio kazne izvršava u državi svoga državljanstva.

Rasim Ibrahimagić iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH ukazuje na to da „član 6 bilateralnog Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima izričito onemogućava transfer vlastitih državljana u svrhu izvršenja kazne u drugoj državi.“ Iz TRIAL International-a, članice Inicijative koja radi na sprječavanju nekažnjivosti ratnih zločina napominju da obzirom na to da je nastala dilema da li ograničenje za izručenje vlastitih državljanja iz člana 6 vrijedi i u slučajevima u kojima se radi o licu s dvojnim državljanstvom, odgovor treba potražiti u Evropskoj konvenciji o transferu osuđenih osoba, na koju se poziva i Ministarstvo pravde BiH.

Adrijana Hanušić Bećirović iz TRIAL International-a napominje: „Evropska konvencija o transferu osuđenih osoba kao osnovnu svrhu transfera navodi unaprjeđenje ciljeva pravde i resocijalizaciju osuđenika. Smatrajući da se to može najbolje postići njihovim transferom u zemlju porijekla, Konvencija omogućava stranim licima koja su lišena slobode zbog izvršenog krivičnog djela izdržavanje kazne u sredini iz koje potiču. S obzirom da Marko Radić nije stranac u BiH, nego je njen državljanin, te da prema medijskim izvještajima ima i prebivalište u Mostaru, to znači da je on već služio kaznu u zemlji porijekla.“ Hanušić Bećirović dodaje da ovakav postupak nije u duhu i proturječi logici Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, te predstavlja kršenje bilateralnog sporazuma.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH strogo osuđuje ovakav postupak, kao protivnog bilateralnom Sporazumu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima i ciljevima Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba, te zahtijeva od nadležnih institucija da adekvatnim mjerama djeluju u cilju sprječavanja ovakvih postupaka u budućnosti.