Dnevnik.ba: SIP je izborom srpskih izaslanika prekršio Ustav FBIH

Tekst objavljen na portalu dnevnik.ba, mart 2019.

Inicijativa za monitoring europskih integracija Bosne i Hercegovine priopćila je da su u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH kriteriji i postupak popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za Opšće izbore 2018. godine koje je Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) BiH usvojilo 27. veljače, kao i odluke o popuni tri nedostajuća mandata usvojene 5. ožujka.

– Naime, SIP-ovi kriteriji i postupak propisuju da se nedostajući mandati dodjeljuju kandidatima koji uopće nisu izabrani u županijske skupštine, a stav (1) člana IV.A.8. Ustava FBiH propisuje da izaslanike Doma naroda biraju županijske skupštine iz reda svojih zastupnika, što znači da je SIP dodjeljivanjem mandata osobama koje nisu ni izabrane u skupštine derogirala Ustav – navode iz Inicijative za monitoring europskih integracija BiH.

Pozivaju sve koji imaju aktivnu legitimaciju da pokrenu postupak ocjene ustavnosti kriterija i postupka koje je propisalo SIP, te odluka koje je donijelo po osnovu tih kriterija i postupka.

– Također, pozivamo ovlaštene predlagače da pristupe izmjenama i dopunama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH kako bi se konačno riješio problem popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Ovo nije prvi put da klub Srba nije popunjen dovoljnim brojem izaslanika, ali da zakonodavci i ustavotvorci do sada nisu uložili ni najmanji napor da adekvatnim izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH otklone ovaj problem i time omoguće SIP-u da bez problema provede posredne izbore za Dom naroda Parlamenta FBiH, te osigura ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tom domu – priopćeno je iz Inicijative za monitoring europskih integracija BiH. – prenosi Fena.