DW.com: Zašto HDZ-eurozastupnica Željana Zovko slavi Herceg Bosnu?

DW.com, sepbtembar 2019., LINK

U BiH se od rata veličaju ratni zločinci i njihovi (ne)dovršeni projekti. Hoće li EU tolerisati da u kršenju temeljnih evropskih vrijednosti uzmu udjela i njeni zastupnici, poput Željane Zovko iz Evropske pučke partije?

U BiH i okruženju i ranije je bilo glorificiranja ratnih zločinaca i njihovih projekata, ali javnost  nije očekivala da će i zastupnica Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu (EP) Željana Zovko slaviti osnivanje paradržave „Hrvatske Republike Herceg-Bosne“ (HRHB) koju Haški sud dovodi u vezu sa najtežim ratnim zločinima. Podržao ju je i visoki politički predstavnik bosanskih Hrvata, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić, izjavom da je „HR Herceg Bosna putokaz za rješenje ustavne i institucionalne krize u BiH“. Član Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda Željko Komšić reagirao je burno: „Projekat koji je u Hagu proglašen udruženim zločinačkim poduhvatom vi nazivate putokazom? Gdje vam je pamet? Čini mi se da politika koju vodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ne može biti gora politika po Hrvate“, izjavio je Komšić u utorak (3.9.).

Cijelu prašinu digla je prošle sedmice Željana Zovko, objavama u kojima veliča tzv. Herceg Bosnu. „Članica EP Željana Zovko ovoga puta je slavila osnivanje jedne paradržave uz konstataciju da je ona osnovana radi zaštite sva tri konstitutivna naroda u BiH“, kaže koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH Rasim Ibrahimagić. „Ta izjava je apsurdna, ako se imaju u vidu presude Haškog suda. I dok EU od političkih predstavnika BiH traži da prestanu sa veličanjem ratnih zločinaca i njihovih projekata i da naprave nužne korake u procesu suočavanja s prošlošću, vidimo da se pojedini evropski predstavnici u svojim istupima toga ne pridržavaju“, kaže Ibrahimagić za Deutsche Welle.

Delegacija EU: „Veličanje osuđenih za ratne zločine u suprotnosti je sa evropskim vrijednostima“

Istup HDZ-eurozastupnice Zovko Delegacija EU-u BiH nije željela komentirati, ali je za DW saopćila da „od svake članice očekuje da poštuje evropske vrijednosti  koje uključuju vladavinu demokratije te poštivanje pravde i ljudskih prava” i dodala:„Veličanje osoba osuđenih za ratne zločine je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i ne doprinosi ostvarivanju trajnog pomirenja u zemlji i regiji. Svi akteri u BiH moraju pokazati da u potpunosti sarađuju sa međunarodnim sudovima priznavanjem i poštivanjem njihovih presuda. Revizionizam i poricanje pravno utvrđenih činjenica u suprotnosti je sa najosnovnijim evropskim vrijednostima“, dodaje se u saopćenju Delegacije EU.

Sarajevski profesor i psiholog Esad Bajtal tvrdi da nije teško zamisliti kako se preživjele žrtve ratnih zločina osjećaju kada se slave projekti  u čije su ime progonjeni samo zato što su drugačije vjere, nacije ili ideološkog ubjeđenja. „Možete li zamisliti da neko u Njemačkoj dvadesetak godina nakon Drugog svjetskog rata javno veliča Hitlerovu nacional-socijalističku mašineriju? Takva bi osoba istog časa bila sankcionirana. Zato pozivam gospođu Zovko da razmisli, jer je ono što ona slavi pravno, moralno i civilizacijski okvalificirano kao zločinački poduhvat. Da u ovoj državi vladaju zakoni, a ne sulude etno-ideologije, siguran sam da bi tako nešto bilo sankcionirano“, kaže Bajtal.

Index: „Eurozastupnica slavi zločinački poduhvat”

Novinar hrvatskog portala Index.hr Gordan Duhaček među prvima je u tekstu „HDZ-ova eurozastupnica slavi zločinački poduhvat” objavio  sporne postove Željane Zovko. „Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja legitimne HRHB, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta u BiH“, objavila je Zovko na Twitteru. Na Facebooku je bila opširnija: „HRHB dala je veliki doprinos u borbi za jednakost hrvatskog naroda u BiH uz očuvanje identiteta sva tri konstitutivna naroda te je tokom svog postojanja značajno doprinijela u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih onih koji su svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne“, napisala je između ostalog Zovko, zastupnica Evropske pučke partije, najvećeg poslaničkog kluba u EP.

Duhaček se pita kako je to „legitimna HRHB“ dala veliki doprinos  očuvanju identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH „kada su Srbi iz nje etnički očišćeni, dok su Bošnjake držali u logorima“. „Među onima koji su ‘svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne’, a koje Zovko slavi niz je osuđenih ratnih zločinaca, a njihovo djelo je presuđeno kao udruženi zločinački pothvat“, piše Duhaček. „Zovko je zapravo objavila da ona slavi tvorevinu obilježenu etničkim čišćenjem, logorima za nehrvate i ratnim zločinima. To su te evropske vrijednosti HDZ-a pod vođstvom Andreja Plenkovića, koji je Željanu Zovko opet stavio na listu ove stranke za Evropski parlament“, zaključuje novinar hrvatskog portala Index.hr., čiji su tekst prenijeli mnogi sarajevski mediji.

Norbert Mappes-Niedeck: „Ko slavi HRHB ima jasnu političku agendu“

Njemački novinar i ekspert za Balkan Norbert Mappes-Niedeck smatra da su sporni postovi Željane Zovko „jasna provokacija”. „Osnivanje HZ Herceg-Bosne moglo bi se čak i deklarirati kao demonstracija hrvatskog identiteta. Ali, osnivanje Herceg Bosne pod Mate Bobanom bio je separatizam. Odmah potom su hercegovački Hrvati sklopili vojni savez sa Mladićevim trupama. Dovoljno je da pitate Ivu Komšića ili Krešimira Zubaka o tome. Ko ovaj dan slavi kao Zovko, ima jasnu političku agendu. HDZ se mora distancirati, i  to ne samo premijer Hrvatske Andrej Plenković, već i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović“, kaže Norbert Mappes-Niedeck.

Sporne objave Željane Zovko „zbog uvredljivih reakcija“ više nisu vidljive na Facebooku i Twitteru. Nakon što su se mediji zapitali nije li Plenković ipak reagirao i natjerao je da povuče objave, u priču se uključila i sama eurozastupnica Željana Zovko i to demantirala. U svojim objavama o HRHB „ne vidi ništa sporno”. „Ne postoji niti jedna odredba u zakonu BiH koja bi mi branila da to objavim. Post sam objavila jer nisam mogla biti na obljetnici koju je organizirao Hrvatski narodni sabor BiH, a na kojoj su bili svi dužnosnici HDZ-a BiH. Ne vidim zašto se sada upada u histeriju i nije na meni da komentiram spinove nekih sarajevskih medija”, kazala je Zovko.

Zovko – najprije ambasadorica BiH, a onda zastupnica Hrvatske u EP

Željana Zovko je rođena u Mostaru, a političku karijeru je počela kao stručna saradnica u Predsjedništvu BiH. Potom je postavljena za ambasadoricu BiH prvo u Francuskoj, kasnije u Španiji, a nakon toga i Italiji. Eurozastupnica je postala 2014. godine kao predstavnica hrvatske dijaspore na listi HDZ-a Hrvatske. Prema pisanju hrvatskog portala Index.hr Zovko je bila „politički izbor dugogodišnjeg predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i do danas nije iznevjerila njegovo povjerenje”. Čović je poznat po zahtjevu za uspostavom hrvatske federalne jedinice, odnosno „trećeg entiteta“ u BiH, ali i savezništvu sa liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom.

U presudi „Prlić i ostali“ protiv hrvatskih vojnih i političkih čelnika  HRHB, tokom čijeg izricanja je jedan od osuđenih –Slobodan Praljak popio otrov u sudnici,  procesuirani su zločini u Ahmićima i Stupnom Dolu, rušenje Starog Mosta, etnička čišćenja i zločini protiv čovječnosti u Gornjem Vakufu, Mostaru, Čapljini, Prozoru i drugim mjestima koja su trebala pripasti HRHB, kao i deportacije civilnog nehrvatskog stanovništva u logore Dretelj, Gabela, Heliodrom…  Sud je konstatirao postojanje udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) „s ciljem stvaranja hrvatskog entiteta u BiH“, dok je UZP kao zločinački cilj imao „dominaciju Hrvata u HRHB putem etničkog čišćenja…“.

Presudom je utvrđeno i da je „Republika Hrvatska vršila opću kontrolu nad oružanim snagama i civilnim vlastima, najprije Hrvatske Zajednice, a potom i Hrvatske Republike Herceg-Bosne i da je postojao „UZP koji je za krajnji cilj imao uspostavu hrvatskog entiteta“. Taj entitet je, kako se obrazlaže u presudi, nakon eventualnog raspada BiH, trebalo da se pripoji Hrvatskoj, a kao odgovorni se u ovoj presudi pominju i tadašnji hrvatski čelnici u BiH i Hrvatskoj Mate Boban i Franjo Tuđman.