Evropske vrijednosti u bosanskohercegovačkoj stvarnosti: Promocija Alternativnog izvještaja o napretku BiH na putu za članstvo u EU

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH organizuje promociju Alternativnog izvještaja o napretku Bosne i Hercegovine na putu za članstvo u Evropskoj uniji za 2021. godinu: politički kriteriji koja će se  održati 26. maja/svibnja 2022. godine u periodu 11:00 -12:30h. Lokacija održavanja promocije i diskusije je Hotel Evropa, Sarajevo.

Alternativni izvještaj predstavlja stanje evropskih integracija Bosne i Hercegovine iz ugla organizacija civilnog društva, a odnosi se na pitanja političkih kriterija za članstvo u Evropskoj uniji. Poseban fokus je na stepenu demokratičnosti i funkcionisanja države, pitanju vladavine prava i korupciji, ljudskim pravima i tranzicijskoj pravdi. Publikacija prati strukturu Izvještaja Evropske Komisije o Bosni i Hercegovini za 2021. godinu u dijelovima koji se odnose na političke kriterije. Autorice i autori su obradili teme osvrćući se na ekspertizu organizacija koje predstavljaju.

Za Bosnu i Hercegovinu, kao i druge države Zapadnog Balkana, integracija i članstvo u Europskoj uniji je ključni strateški, politički i ekonomski prioritet. Imajući u vidu važnost procesa EU integracija, članice Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine od 2013. godine prate proces evropskih integracija na transparentan, stručan i nestranački način.

Agenda događaja dostupna je ovdje. Učešće na promociji je potrebno potvrditi na ovom linku najkasnije do 25. maja.

Organizatori će obezbijediti simultani prevod za bosanski/srpski/hrvatski i engleski jezik.

Za dodatne informacije se možete javiti na sljedeću email adresu: [email protected]