Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH 2014: Bosna i Hercegovina postigla veoma ograničen napredak po pitanju političkih kriterija

logoEUCommissionEvropska komisija je 08. oktobra usvojila Izvještaj o napretku BiH 2014 koji je dio Pakta proširenja za 2014.godinu. Generalna slika upućuje na to da je BiH postigla veoma ograničen napredak po pitanju političkih kriterija. Iz razloga nedostatka političke volje i dalje postoji zastoj u procesu evropskih integracija u BiH dok zemlje regije odlučno koračaju naprijed.

Peter Sorensen, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH naveo je da u političkom dijelu Bosna i Hercegovina nije ispunila obaveze koje je preuzela svojim članstvom u Vijeće Evrope, prvenstveno u provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga. 
“Radi se o više presuda. Tu je i proces dobre uprave, kao i neriješeno pitanje Mostara gdje građani nemaju mogućnost i dalje da glasaju”, naveo je Sorensen.

Naglasio je kako socijalno-ekonomski aspekti i problemi na koje je ukazano i na nedavnim protestima u BiH, trebaju biti u fokusu. Istakao je također kako je u tom segmentu Sporazum za rast i zapošljavanje predstavlja ono čemu se vlasti BiH, također, trebaju ozbiljnije posvetiti, navodi se u „Oslobođenju“.

Članice Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH će u predstojećem periodu, nakon analiziranja iznesenih rezultata Evropske komisije, dati osvrt i komentar na zvanični Izvještaj o napretku BiH 2014.