Klix.ba – Inicijativa za monitoring EU integracija: Teško je očekivati da dodatni odgovori budu dostavljeni u roku

Tekst objavljen na portaklu www.klix.ba 21.6.2018., LINK.
U saopštenju Inicijativa podsjeća da je institucijama u BiH bilo potrebno 14 mjeseci tokom kojih nije bilo izbora da odgovore na osnovna pitanja iz Upitnika, iako je rok Evropske komisije bio šest mjeseci.
Za razliku od BiH, susjedne zemlje su svoje odgovore na osnovna pitanja dostavile u roku – Hrvatska za tri mjeseca, Srbija za dva i Crna Gora četiri mjeseca.
Evropska komisija je Vijeću ministara BiH uputila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU.
Dodatna pitanja, u odnosu na 3.242 osnovnih pitanja iz Upitnika, čine oko 20 posto i ukupno ih je 640, te je njihov broj vrlo visok u odnosu na zemlje u regionu, ističu iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.
One zemlje koje su imale više osnovnih pitanja dobijale su manje dodatnih pitanja, te je u slučaju BiH obim dodatnih pitanja trebalo da bude oko 10-15 posto osnovnih pitanja, što bi bilo u skladu sa regionalnim prosjekom.
Poređenja radi, Hrvatska i Makedonija su imale više od 4.500 osnovnih pitanja, a obim dodatnih pitanja se kretao oko četiri posto, za razliku od Srbije, Crne Gore i Albanije koje su dobile manje od 2.500 osnovnih pitanja, ali se obim dodatnih pitanja kretao oko 20-30 posto, navodi se u saopštenju.
Iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH ističu da je, prema strukturi dodatnih pitanja, evidentno da Evropska komisija nije zadovoljna načinom na koji su informacije u odgovorima na pitanja pružene, te je zbog toga pripremila veliki broj tabela i rubrika razvrstanih po pojedinim nivoima vlasti ili pitanjima, ostavljajući vlastima u BiHjedino u zadatak da ta polja popune adekvatnim sadržajem.
Ovaj problem u pružanju adekvatnih informacija posebno je prisutan u dijelu koji se odnosi na političke kriterijume, što ukazuje na to da uspostavljeni mehanizam koordinacije nije donio adekvatne rezultate u prvoj fazi funkcionisanja, dodaje se u saopštenju.
Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH podsjeća da je u pripremi osnovnih odgovora radilo 1.083 državnih službenika sa svih nivoa vlasti, 15 članova Komisije za evropske integracije, te 20 članova Kolegijuma za evropske integracije, kao i da je održano 70 sastanaka tijela u mehanizmu koordinacije tokom tehničke finalizacije odgovora.