Nezavisne.com: BiH će predati nepotpune odgovore na 23 pitanja iz Upitnika Evropske komisije

Tekst objavljen na portalu nezavisne.com, mart 2019. LINK

Sutra će u Briselu predsjedavajuči Predsjedništva BiH Milorad Dodik evropskim zvaničnicima uručiti odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Ipak, odgovori na 655 dodatnih pitanja neće biti potpuni.

Zvaničnici u BiH nisu uspjeli usaglasiti odgovore na 23 dodatna pitanja, rečeno je iz Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH.

Na dodatna pitanja iz Upitnika EU iz tijela Mehanizma koordinacije BiH su za 22 pitanja i jednom potpitanju usuglasila odgovor koji glasi: “Nismo u mogućnosti u ovom trenutku dostaviti odgovor na ovo pitanje zbog nedostatka sveobuhvatnih informacija”.

Portparolka DEI-ija Martina Trogrlić kazala je za portal Srpskainfo da su odgovori na svih 655 pitanja, uključujući i ove odgovore, potvrđeni od strane izvršnih vlasti na svim nivoima i dostavljeni su Evropskoj komisiji.

“Navedene odgovore tijela mehanizma koordinacije dala su u slučajevima kada u tom trenutku ili nisu raspolagala traženom informacijom ili gdje nadležne institucije nisu mogle postići saglasnost o drugačijem odgovoru, nego su se usaglasile upravo o ovakvom odgovoru na pitanje”, kazala je Trogrlić.

Na pitanje da li se takvi odgovori mogu smatrati prihvatljivim za EU, rekla je da su svi odgovori koje je BiH dostavila relevantni za Evropsku komisiju, koja će procjenjivati njihov sadržaj, obuhvat i kvalitet.

Prema podacima Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH, koja okuplja više od 40 organizacija civilnog društva, među neodgovorenim pitanjima nalazi se i ono u kome se traži objašnjenje zbog čega nije izvršeno 13 odluka Ustavnog suda BiH, ali je zastupljen i velik broj pitanja iz poglavlja 22. Regionalne politike, kao i poglavlje 26. Obrazovanje i kultura.

Da se na više od 20 pitanja nije postiglo usaglašenje potvrdio je i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić koji je danas kazao da “na nivou BiH ima lidera kojima je preče oprstruisanje formiranja vlasti od evropskih integracija.”

“Opstrukcija uzima gorke plodove. Imamo ljude koji su nam legitimni partneri na nivou BiH, ali ne žele da se posvete evropskim integracijama, već se posvećuju uslovljavanju i diskriminaciji Republike Srpske. Ti ljudi nanose štetu i FBiH”, ocijenio je Stevandić.

Nakon što finalizuje Mišljenje, Evropska komisija će svoje mišljenje o zahtjevu BiH dostaviti Evropskom parlamentu i Savjetu Evropske unije koje će razmotriti Mišljenje i jednoglasno odlučujući donijeti odgovarajući zaključak koji na političkom nivou treba da potvrdi i Evropski savjet.

Da li će nepotpuni odgovori na više od 20 dopunskih pitanja imati presudni značaj za dobijanje kandidatskog statusa BiH, ostaje na ocjenu institucijama Evropske unije.

Za dobijanje kandidatskog statusa potrebno je da sve članice EU daju zeleno svjetlo na zahtjev naše zemlje.