Oslobođenje: Vjerovali ili ne, u FBiH ima viška Srba

Članak objavljen u novinama Oslobođenje, mart 2019.

Izgleda da će Anđelko Stojanović, najvjerovatniji budući kantonalni poslanik Posavske stranke u Skupštini Posavskog kantona, biti prvi Srbin viška u Federaciji. I to u Federaciji koja hronično ima nepopunjen Klub Srba u Domu naroda PFBiH. Toliko nepopunjen da ga CIKBiH po svojim, 27. februara utvrđenim kriterijima i postupku, popunjava kandidatima sa lista za prošlogodišnje opšte izbore. Stojanovićev stranački kolega Mato Rošić 20. februara je podnio ostavku na mjesto kantonalnogposlanika CIK-u, ali je ostavka još u proceduri. Stojanović je sljedeći na listi Posavske stranke, Srbin je, pa iako će ući u Skupštinu iz koje je po CIK-ovoj raspodjeli trebao biti delegiran i jedan Srbin, on neće biti taj. Jer je CIK već dodijelio nedostajuće mandate kandidatima. A kad mandat postane pravosnažan, teško se oduzima. Iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH pozivaju sve koji imaju pravo da pokrenu postupak ocjene ustavnosti Kriterija i postupka za dodjelu nedostajućih mandata i odluka o tako dodijeljenim mandatima, a pozivaju i na izmjene i dopune Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH s ciljem popune DN-a PFBiH.

I dok je Centralna izborna komisija BiH (CIK) utvrđivala Kriterije i postupak popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a potom i dodijelila tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda trojici kandidata sa kandidatskih listi, uredno je ostavljen da čeka jedan zahtjev iz Posavskog kantona koji za posljedicu može imati upravo to da u Skupštinu ovog kantona uđe poslanik koji se izjašnjava kao Srbin.

U proceduri

Konkretno, Mato Rošić, poslanik Posavske stranke u Skupštini Posavskog kantona, podnio je CIK-u ostavku na mjesto kantonalnog poslanika još 20. februara ove godine. I to sve uz navođenje da se ne namjerava žaliti na odluku o prihvaćanju te ostavke. Također, evidentno je da bi CIKBiH zamjenski mandat po prihvatanju Rošićeve ostavke trebao dodijeliti sljedećem kandidatu sa liste Posavske stranke za Skupštinu Posavskog kantona, a to je Anđelko Stojanović, koji se, saznaje Oslobođenje, izjasnio kao pripadnik srpskog naroda. Time bi Stojanović bio Srbin koji bi trebao biti delegiran u Dom naroda iz Posavskog kantona, jer, podsjetimo, CIK-ovom raspodjelom mandata Posavina daje ukupno tri delegata za Dom naroda i to po jednog Bošnjaka, Hrvata i Srbina. Hrvat i Bošnjak su već delegirani, a ovim bi se omogućilo da bude i jedan Srbin. No, nije tako. Iako je Rošić ostavku podnio 20. februara, CIK je 27. februara utvrdio pomenute kriterije i postupak koje brojni pravni stručnjaci smatraju neustavnim i nezakonitim. U utorak je CIK po tim kriterijima mandate u Domu naroda PFBiH dodijelio trojici kandidata sa kandidatskih listi – Mladenu Loniću, kandidatu SDP-a za Skupštinu USK-a, Draganu Stevanoviću, kandidatu SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, i Nikici Bosniću, kandidatu Srpske liste za Skupštinu Kantona 10. Pitali smo CIKBiH jučer šta je sa zahtjevom za Rošićevu ostavku, a iz Komisije su nam rekli: “U proceduri je”. U međuvremenu je CIK zasjedao nekoliko puta, ali se ova ostavka nije našla na dnevnom redu.

Derogiranje Ustava

Povodom dodjele nedostajućih mandata, jučer je reagovala i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, odakle, između ostalog, poručuju da su i kriteriji i postupak popune nedostajućih mandata u Domu naroda PFBiH, a time i odluke o popuni tri nedostajuća mandata, u suprotnosti sa Ustavom FBiH. – CIK-ovi Kriteriji i postupak propisuju da se nedostajući mandati dodjeljuju kandidatima koji uopšte nisu izabrani u kantonalne skupštine, a stav (1) člana IV.A.8. Ustava FBiH propisuje da delegate Doma naroda biraju kantonalne skupštine iz reda svojih delegata, što znači da je CIK dodjeljivanjem mandata osobama koje nisu ni izabrane u kantonalne skupštine derogirao Ustav. I oni podsjećaju da nije prvi put da Klub Srba nije popunjen dovoljnim brojem delegata, ali “da zakonodavci i ustavotvorci do sada nisu uložili ni najmanji napor da adekvatnim izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH otklone ovaj problem i time omoguće CIK-u da bez problema provede posredne izbore za Dom naroda PFBiH, te osigura ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tom domu”.