Poziv na okrugli sto na temu: “Uticaj potencijalnih koalicija na budućnost evropskih integracija u BiH nakon Opštih/općih izbora u BiH”

Logo inicijative (1)

jednakost

 

 

 

 

 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija u BiH i Koalicija Jednakost Vas pozivaju na okrugli sto na kojem će predstavnici političkih partija, akademije i civilnog društva razgovarati o budućnosti evropskih integracija u BiH nakon proteklih Opštih/općih izbora.

 Okrugli sto će se održati u:

Sarajevu, u petak, 21.11.2014. sa početkom u 12:00 sati
U prostorijama ACIPS-a, ul. Zmaja od Bosne bb
(Kampus Univerziteta u Sarajevu, plava zgrada)

Na okruglom stolu će se razgovarati o potencijalnim koalicijama partija koje su dobile povjerenje birača na izborima, programskim orjentacijama ovih partija i potencijalnih koalicija u kontekstu evropskih integracija, kao i detaljno pričati o pojedinačnim obavezama koje BiH ima u kontekstu procesa evro-atlanskih integracija.

U sklopu ovoga, neke od tema za raspravu bi bile njemačko-britanska inicijativa i ekonomsko-socijalne reforme u sklopu iste, mehanizam koordinacije, implementacija presude ECHR-a “Sejdić i Finci”, rješavanje pitanja vojne imovine, kao i druga. Također, predstavićemo i analizu podudarnosti političkih programa partija sa evropskim obavezama, kao i podudarnosti programa partija između sebe, te analizu trenutno dostupnih post-izbornih koalicionih dogovora. 

Okrugli sto će moderirati:

Saša Gavrić, Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH

U uvodnom dijelu će se obratiti:

Aida Ajanović i Damir Dajanović, UG Zašto ne, Analiza programa parlamentarnih partija i SDA-DF-Savez za promjene sporazuma
Adnan Huskić, predavač na Sarajevo School of Science and Technology
Darko Brkan, Koalicija Jednakost

Sve partije prisutne na događaju će dobiti u uvodnom dijelu događaja vrijeme za prezentaciju svojih programskih ciljeva i prioriteta, sa posebnim osvrtom na kontekst EU integracija.

Na okrugli sto su pozvani predstavnici svih parlamentarnih političkih partija na državnom i entitetskom nivou, istaknuti akademici, predstavnici međunarodne zajednice, kao i civilnog društva. Okrugli sto će biti otvoren za javnost.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH
Koalicija Jednakost