REAKCIJA: Pozivamo nadležne institucije da procesuiraju napade na novinare/ke

fotografija preuzeta sa FreePress.net

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva nadležne vlasti da procesuiraju odgovorne za učestale napade na novinare/ke

U prethodnom periodu nastavljeni su trendovi pritisaka i napada na novinare/ke. Udruženja novinara bilježe njihov porast a nedavni napadi na novinara Dragana Bursaća koji se desio nakon objave teksta „Šutio sam dok je Bihać granatiran“, u kojem podsjeća javnost u Republici Srpskoj kako je izgledala opsada Bihaća i kako su neki vojnici slavili čak i kada je gađan đački dom u Bihaću, podsjetio nas je na vrlo ograničenu slobodu izražavanja u BiH.

Ovo nije prvi put da su prijetnje smrću upućene novinaru, a niz prijetnji i represija nisu izuzetak ni za druge novinare/ke.  Prisjećanja radi, izvještavali/e smo o konstantnim napadima na novinare/ke i kroz naš Alternativni izvještaj o napretku 2016, gdje smo jasno konstatovali/e da se ovakvi napadi na novinare/ke ne procesuiraju adekvatno, na što vjerovatno utiče činjenica da se među počiniteljima nalaze visoko pozicionirani javni zvaničnici.

Prema istraživanjima BH novinara, samo 15% krivičnih djela počinjenih protiv novinara/ki dobije sudski epilog, dok najveći broj slučajeva ostaje bez bilo kakve reakcije pravosudnih institucija.

Napad na Dragana Bursaća osudila je i Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara Zapadnog Balkana, koja pozdravlja brzu reakciju MUP-a Republike Srpske koji je nakon upućenih prijetnji uhapsio počinitelja ali i dalje izražava bojazni za recentnih dešavanja i konstantnih prijetnji.

Kao koalicija organizacija koja se zalaže za poštivanje ljudskih prava i sloboda i vladavinu prava, osuđujemo napade na novinare/ke, slobodu izražavanja, integritet medija i individualna prava medijskih djelatnika/ca te pozivamo sve nadležne organe u BiH, da adekvatno i pravovremeno procesuiraju napade na novinare/ke.

.