Saopštenje: Ispitati ustavnost odluke CIK-a o dodjeli nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH

Februar, 2019

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine reaguje na odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK) da dodijeli mandate delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu dopunskih kriterija i procedura koje je sama propisala.

Kriteriji i postupak popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za Opšte izbore 2018. godine koje je CIK usvojio 27. februara 2019. godine, pa time i odluke o popuni tri nedostajuća mandata od 5. marta 2019. godine – u suprotnosti sa Ustavom Federacije BiH, upozoravaju iz Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH. Naime, CIK-ovi Kriteriji i postupak propisuju da se nedostajući mandati dodjeljuju kandidatima koji uopšte nisu izabrani u kantonalne skupštine, a stav (1) člana IV.A.8. Ustava Federacije BiH propisuje da delegate Doma naroda biraju kantonalne skupštine iz reda svojih delegata, što znači da je CIK dodjeljivanjem mandata osobama koje nisu ni izabrane u kantonalne skupštine derogirala Ustav.

Podsjećamo javnost da ovo nije prvi put da klub Srba nije popunjen dovoljnim brojem delegata, ali da zakonodavci i ustavotvorci do sada nisu uložili ni najmanji napor da adekvatnim izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH otklone ovaj problem i time omoguće CIK-u da bez problema provede posredne izbore za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te osigura ravnopravnu zastupljenost konstitutivnih naroda u tom domu.

Pozivamo sve koji imaju aktivnu legitimaciju da pokrenu postupak ocjene ustavnosti Kriterija i postupka koje je propisao CIK, te odluka koje je donio po osnovu tih Kriterija i postupka. Takođe, pozivamo ovlaštene predlagače da pristupe izmjenama i dopunama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH kako bi se konačno riješio problem popunjavanja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Kontakt: [email protected]