Sastanci po restoranima nisu ni liderski ni državnički

20160731193211_381179Demokratski procesi na koje se, očito samo deklarativno, pozivaju i nositelji vlasti u BiH i zvaničnici EU, još jednom su pogaženi, a građani i građanke Bosne i Hercegovine dovedeni/e u situaciju da ponovo posmatraju kako se o ključnim pitanjima za napredak države odlučuje netransparentno, iza zatvorenih vrata, u ugostiteljskim objektima umjesto u institucijama države.

Kako smo imali prilike saznati iz medija, 31. jula u motelu u  Istočnom Sarajevu održan je sastanak kojem su prisustvovali zvaničnici/e SDA i SNSD-a, te predstavnici Delegacije EU, na kojem je „postignuta saglasnost“ oko pitanja kao što su mehanizam koordinacije procesa EU integracija BiH i kreditni aranžman sa MMF. Građani i građanke BiH ni ovaj put nemaju nikakav uvid u sadržaj dogovora koji bi trebao odrediti kurs kretanja države u narednim godinama. Sve što je javnosti dozvoljeno da sazna o ovom dogovoru stalo je u fotografiju jedne stranice neidentifikovanog dokumenta, sa koje se mogu pročitati tri tačke amandmana na mehanizam koordinacije.

Iako organizacije civilnog društva konstantno upozoravaju da je ovakvo ponašanje i dovelo do zastoja u brojnim procesima i pozivaju da se dijalog o ključnim pitanjima vodi transparentno i vrati u institucionalne okvire, pregovori o najbitnijim temama unutrašnje i spoljne politike opet se vode sa šefovima političkih partija iza zatvorenih vrata. Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da predstavnici EU u BiH nastavljaju sa praksom svojih prethodnika, organizirajući susrete domaćih političara u kafanama i restoranima, te se čak i hvaleći uspjehom sastanaka kakvi bi vjerovatno bili nezamislivi u državama iz kojih sami dolaze.

Ne ulazeći u to ko je šta ovim dogovorom dobio ili izgubio, ovim putem želimo izraziti duboko neslaganje sa ovakvim načinom „rješavanja“ otvorenih pitanja od državnog značaja i zaključiti da na ovaj način BiH nikada neće napredovati u oblasti jačanja demokratije i vladavine prava. Zvaničnici Evropske unije trebali bi konačno shvatiti da se ovakvim postupcima izravno doprinosi slabljenju kvaliteta demokratije u BiH, te slabljenju i obesmišljavaju uloge institucija BiH, što je u apsolutnoj suprotnosti sa svim proklamovanim vrijednostima EU i evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH