Albanija dobila status kandidata za članstvo u EU, BiH na tom putu stagnira

22127_460x259Albanija je formalno-pravno dobila status kandidata za članstvo u EU, BiH na tom putu stagnira.

Šefovi diplomatije Evropske unije usaglasili su se da Albanija dobije status kandidata za članstvo u EU. Ovu odluku ostalo je da potvrde šefovi država, odnosno vlada na zasjedanju u Briselu.

Činjenica je da je BiH jedina država u regionu, uz Kosovo, koja nema status kandidata za pristup u EU. BiH nije uspjela da istraje u rješavanju dva ključna pitanja i uslova kako bi se uključila u proces kandidature za pristup u EU, a za šta je dužna obezbijediti provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci i uspostavljanje mehanizma za koordinaciju za odnose sa EU.

Put Albanije ka pristupnom članstvu nadasve nije bio jednostavan. Unutarnje političke blokade i spor proces u provođenju reformi bili su osnovna poteškoća sa kojom se Albanija susrela. Mišljena su podijeljena, ali jedno je sigurno – BiH se nije pokazala kao funkcionalna država, a ne postoji ni volja nadležnih vlasti da riješe pitanja koja su budućnost građana_ki ove države.

U pregovorima sa EU napreduje i Crna Gora, otvorila je tri nova poglavlja pregovora – slobodno kretanje kapitala, finansijski nadzor, te vanjska sigurnosna i odbrambena politika.

Srbija se nalazi pred otvaranjem prvih pregovaračkih poglavlja, a Hrvatska je od 2013. godine članica EU.

U izjavi za novinsku agenciju Patria, Igor Davidović, šef misije BiH pri EU u Briselu, konstatovao je da u ovoj godini nije napravljen nikakav pomak u pregovorima BiH sa EU, a razlog su predstojeći opći izbori u BiH, kao i održani izbori za evropski parlament. Također je konstatovao da Evropska komisija nije odustala od ciljeva definiranih u Mapi puta, te da se razvoj situacije, kada je upitanju odnos BiH i EU, očekuje u drugom kvartalu 2014. Godine, kada će biti poznato koji su partneri sa strane i BiH i EU, kao i ko će dalje voditi evropske poslove povodom BiH.