Alternativni izvještaj o napretku BiH – Da li je pred nama razdoblje značajnijeg napretka?

10492591_258407711023611_2861524403632243889_nInicijativa za monitoring evropskih integracija BiH kao koalicija trideset organizacija civilnog društva Vas poziva na prezentaciju i diskusiju na kojoj će se govoriti o zapažanjima iz Alternativnog izvještaju o napretku BiH 2015 na putu ka članstvu u Evropskoj uniji ali i o reformskom pristupu EU prema BiH. Alternativni izvještaj o napretku predstavlja aktuelno stanje EU integracija Bosne i Hercegovine iz ugla organizacija civilnog društva, s ciljem uticanja na formulisanje zvaničnog Izvještaja o napretku, koji kreira Evropska komisija i koji se objavljuje svake godine u oktobru.

Fokus prezentacije i diskusije biti će usmjeren na poglavlja: parlamenti i vlade, javna uprava, civilno društvo, pravosuđe, pristup pravdi i borba protiv korupcije te pitanje prioriteta reformske agende kao i zaštite osnovnih ljudskih prava manjinskih i ranjivih grupa.

Govore:

  • Tijana Cvjetićanin (Zašto ne)
  • Emir Prcanović (Vaša prava BiH)
  • Leila Bičakčić (Centar za istraživačko novinarstvo)
  • Alexandra Gatto (Delegacija Evropske unije u BiH)

Moderira:
Emina Bošnjak (Sarajevski otvoreni centar)

Mjesto održavanja:
Mediacentar Sarajevo, Kolodvorska 3

Datum i vrijeme:
Utorak, 22.09.2015. godine od 09:30-11:00h 

Izjave za medije će biti održane nakon prezentacije i diskusije odnosno od 11:00- 11:15h, a obezbjeđen je dvojezični prevod na BHS jeziku i engleskom jeziku.


O izvještaju

Ovo je treći po redu Alternativni izvještaj o napretku BiH, a poglavlja koja smo obradili odnose se na pitanja stepena demokratičnosti i funkcionisanja države, vladavine prava i korupcije, ljudskih prava, naročito prava manjinskih i ranjivih grupa, tranzicione pravde, te osvrt na pitanja ekonomsko-socijalnih reformi.

Budući da je prošla godina bila izborna, da je prolongirano formiranje vlada i uspostave vlasti na svim nivoima, proces provedbe odluka ECHR u slučajevima Sejdić i Finci i Zornić protiv Bosne i Hercegovine je u potpunosti marginaliziran i više ne predstavlja predmet rasprave, a interes međunarodne zajednice je usmjeren na ekonomsko-socijalna pitanja. Znatan napredak do danas nije vidljiv.

Očekivanja da će Opšti izbori u oktobru 2014. godine donijeti stabilnije političke strukture, spremne da se suoče sa različitim problemima, nisu ispunjena. Od izbora do danas, Bosna i Hercegovina se nalazi u stanju konstantne političke krize. Reforme pravosuđa su zaustavljene, a Strukturirani dijalog za pravosuđe između BiH i EU ne pokazuje napredak.

Manjinske i ranjive grupe i dalje žive u teškim uslovima. Diskriminacija i nasilje su sveprisutni, a sam Zakon o zabrani diskriminacije BiH nije pokazao očekivane rezultate, imajući na umu da je u šest godina od donošenja Zakona doneseno svega nekoliko pravosnažnih presuda. Sveobuhvatne antidiskriminacijske politike ne postoje.