Dnevni Avaz: BiH će opet probiti rok EU?

Članak objavljen u novinama Dnevni Avaz, 22.6.2018. 

INTEGRACIJE
Uspostavljeni mehanizam koordinacije nije donio adekvatne rezultate, ističu iz Inicijative za monitoring integracija Izborna kampanja ipak će utjecati na dinamiku. Nakon što su stigla dodatna pitanja iz Evropske komisije, zanimljivo je da je Brisel ovog puta dao bh. institucijama i rok od tri mjeseca da na njih odgovore. S obzirom na ranije iskustvo, postavija se pitanje hoće li Bosna i Hercegovina kasniti.
Osvrćući se na dodatni upitnik koji je preksinoć iz Brisela stigao u Sarajevo, koalicija 40 nevladinih organizaci ja okupljenih u Inicijativi za monitoring evropskih integracija, prognozira upravo novo veliko kašnjen je zvaničnog Sarajeva.
Izostanak rezultata
– Uspostavljeni mehanizam koordinacije nije donio adekvatne rezultate – ističu oni.
Rasim Ibrahimagić, koordinator Inicijative, u razgovoru za “Dnevni avaz” kaže da smatra da bi se on morao reformirati.
Iz Evropske unije poslato je 640 dodatnih pitanja. Naj više ih je u vezi sa politikom, a mnogo manje u oblastima ekonomije, pravosuda, socijalnih pitanja…
Iako procentualno manje nego u slučajevima Srbije, Albanije i Crne Gore, zbog slabosti institucija BiH, ali i izborne kampanje, u Inicijativi smatraju da se niko ne treba iznenaditi zbog novog kašnjenja u odgovaranjima.
– Pitanja jesu tehnićke naravi, ali kod nas ni te stvari ne idu kako se očekuje u Briselu. Imamo različite mehanizme i utjecaje koji se dešavaju u svakoj vrsti procesa u BiH. Dakle, kampanja će vrlo vjerovatno utjecati i na proces odgovaranja na tehnička pitanja. Kampanja neće utjecati na sadržaj nego će usporavati proces odgovaranja – precizira lbrahimagić.
Ozbiljan test
Ističe da ostaje otvoreno pitanje promjena mehanizma koordinacije.
-Odgovaranje na upitnik prvi je ozbiljan test koji je mehanizam imao i pokazalo se da je velika razlika izmedu očekivanja i mogućnosti tog instrumenta.
Vidjet ćemo hoće li se ovaj saziv Vijeća ministara suočiti s nedostacima mehanizma ili će to biti ostavljeno novom timu ljudi tog tijela ako i kada se on formira nakon oktobarskih izbora – naš sagovornik.
Dodaje i da bi bilo realno da Vijeće ministara makar razmotri modele izmjena rada mehanizma.
Ibrahimagić je uvjeren da se on na kraju mora mijenjati da bi bio efikasniji.
– Gledajući strukturu dodatnih pitanja, evidentno je da Evropska komisija nije zadovoljna načinom na koji su informacije u odgovorima na pitanja pružene te je zbog toga pripremila veliki broj tabela i rubrika razvrstanih po pojedinim nivoima vlasti ili pitanjima, ostavljajući vlastima u BiH jedino u zadatak da ta polja popune adekvatnim sadržajem. Ovaj problem u pružanju adekvatnih informacija posebno je prisutan u dijelu koji se odnosi na političke kriterije – upozoravaju u Inicijativi.