Evropske integracije nemaju alternativu i moraju biti prioritet

predsjedništvo

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH želi ovim putem da izrazi zadovoljstvo zbog prvog konkretnog koraka koje su institucije BiH poduzele u procesu EU integracija u novom mandatu kroz potpisivanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH.

Iako je ovakva izjava simbolična, ona bi definitivno trebala započeti put u reforme koje su nužne kako bi se pokrenuo proces EU integracija u BiH, ali i obezbijedilo da BiH bude ekonomski održiva, efikasna i socijalno osjetljiva država.Naravno, ova izjava neće puno značiti ukoliko se sve političke snage u BiH u najskorijem mogućem roku ne uključe u ovaj proces i daju mu podršku, te ukoliko ubrzo ne krenemo u implementaciju konkretnih koraka u ekonomsko-socijalnim reformama na koje se Predsjedništvo BiH obavezalo ovom izjavom.

Također, Inicijativa za monitoring evropskih integracija pozdravlja stav visokih zvaničnika Evropske unije da je nužno uključiti civilno društvo u ovaj proces, ali izražavamo zabrinutost zbog činjenice da civilno društvo do sada nije bilo suštinski partner institucija i predstavnika vlasti u procesu EU integracija. Indikativno je da Predsjedništvo BiH nije konsultovalo predstavnike civilnog društva ni prilikom izrade zajedničke izjave, te naglašavamo da cijeli proces reformi može doći u pitanje ukoliko se taj trend nastavi i dalje.

Konačno, poručujemo svim predstavnicima političkih partija i institucija vlasti da EU integracije nemaju alternativu i da moraju biti prioritet, te da njima moraju biti podređeni svi pojedinačni interesi. Ove reforme će nužno donijeti rješenja koja neće odgovarati svima, ali ne smijemo dozvoliti da nas u tom procesu blokira politikanstvo, kao što je zamalo bio slučaj u radu na zajedničkoj izjavi Predsjedništva. Tražimo transparentnost u procesu planiranja i sprovođenja reformi na svim nivoima i u svim oblastima te osuđujemo svaki pokušaj da se proces reformi opstruira. Sve nužne reforme moramo napraviti, bez obzira da li one značile rezanje privilegija, smanjenje prihoda il prenos nadležnosti, jer je to jedini način da zemlje članice EU ne odustanu i od ove, vjerovatno posljednje, šanse koju su dali Bosni i Hercegovini.

Na kraju, ovim putem pozivamo Parlament BiH, kao i sve partije u Parlamentu BiH, ali i sve predstavnike partija i institucija na svim nivoima vlasti, da se uključe u ovaj proces i što je skorije moguće pokrenu sve kapacitete u radu na ovom procesu, te da u proces adekvatno uključe sve druge relevantne partnere, prije svega predstavnike civilnog društva. Pozivamo i predstavnike Evropske Unije da ostanu dosljedni u svojim zahtjevima i ne dozvole da ovaj proces bude kompromitovan već poznatim političkim igrama kakve smo u BiH gledali proteklih godina.

Sarajevo, 31. januar 2014.godine

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH