Integracija BiH u Evropsku uniju ne smije stagnirati

2390666040_2e6b0a9a78_z-300x180Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine

Integracija BiH u Evropsku uniju ne smije stagnirati

Saopštenje povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

 

Povodom 9. maja – dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope, Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine poziva nadležne institucije da se iskreno posvete pitanju EU integracija. Ovaj datum simbolizira spremnost naroda na suživot i poštivanje svih ljudskih vrijednosti, ali i put ka prosperitetu i boljoj budućnosti za sve. Bosna i Hercegovina je prostor na kojem su solidarnost i tolerancija pobjeđivale više puta, i samo takva budućnost može odvesti ka kvalitetnijem životu svih građana i građanki.

Evropska unija je postavila uslove za pristup evropskoj zajednici i ostvarivanje tih uslova otvara nove mogućnosti za ekonomski i društveni napredak. Stoga, pozivamo nadležne institucije i političke lidere da se istinski posvete ispunjavaju uslova za daljni napredak ka potpunoj integraciji u Evropsku uniju.

Pozivamo nadležne da period do opštih izbora iskoriste na najbolji način, te da nakon izbora formiraju odgovorne i stabilne vlade, posvjećene EU integracijama. Iako ustavne reforme nisu prioritet za veliki dio stanovništva, koji vapi za ekonomskom stabilnošću, ukidanje etničke diskriminacije u ustavnom sistemu i provedba presude u slučaju Sejdić-Finci ne smije biti upitni i ne smije biti miješano sa interesima pojedinih stranaka ili konstitutivnih naroda.

BiH mora jačati vladavinu prava, ljudska prava i svoje institucije, kako ne bih zaostajala za ostalim državama iz okruženja.

Nadamo se da ćemo 9. maj 2015. godine dočekati sa odgovornim političarima/kama i institucijama.

 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine je neformalna koalicija organizacija civilnog društva koja ima za cilj da se na transparentan, stručan, nepristrasan i vanstranački način vrši kontinuirani monitoring procesa evropskih integracija, sa fokusom na pitanja ljudskih prava, vladavine prava i demokratije. Članice Inicijative su: Centar za političke studije Sarajevo, Sarajevski otvoreni centar, Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije Sarajevo, UG Zašto ne Sarajevo, Vanjskopolitička inicijativa Sarajevo, Evropski istraživački centar Sarajevo, Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Helsinški parlament građana Banja Luka, Perpetum mobile Banja Luka, Centar za socioekološki razvoj Sarajevo, Centar za mlade KVART Prijedor, Zeleni Neretva Konjic, Green Council Sarajevo, Populari Sarajevo, Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, OKC Abrašević Mostar, Udruženje PEKS Živinice, Vesta Tuzla, Infohouse Sarajevo, Crvena Sarajevo i Inicijativa za ljudska prava BiH.