Klix.ba: Kako je Željana Zovko zloupotrijebila skup u Briselu da bi govorila o BiH

Tekst objavljen na portalu klix.ba, 07. decembar, LINK

Zovko je kazala da je skup organizovan povodom posjete mladih iz BiH Evropskom parlamentu. No, u ime mladih iz BiH zapravo je govorila Mladež HDZ BiH, iz čijeg se nastupa u Evropskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskgo naroda.

Na ovakve istupe reagovala je Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija, upitavši izvjestioca EP za BiH Cristiana Dana Predu da pojasni svoj i stav Evropskog parlamenta o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena.

“Ovo što smo čuli je apsurdno. Evropska unija je pred Bosnu i Hercegovinu postavila zadatak da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da obezbijedi HDZ-u člana Predsjedništva BiH”, rekla je Cvjetićanin.

Posebno zabrinjavajuće poruke, upozoravaju iz Inicijative, došle su od još jedne zastupnice iz Hrvatske u EP Ruže Tomašić (ECR), koja je, ističu iz te organizacije, našla za shodno da naglasi da njeno porijeklo iz BiH seže do 12-13. vijeka, uz opasku: „Samo pogledajte dokle su nekada sezale granice Hrvatske.“

Izvjestilac EP za BiH Cristian Dan Preda oštro je reagovao na istupe poslanice Tomašić upitavši je sa koliko je uopće političara iz BiH razgovarala o procesu EU integracija, te dodao da je njena poslanička grupa (ECR) ta koja zapravo ne želi vidjeti BiH u EU. Zastupnica Tomašić je nakon njegovog istupa demonstrativno napustila skup.

Preda je više puta apelovao na sve prisutne da prestanu građanima/kama nuditi iluzije i pozabave se konkretnim pitanjima koja čekaju Bosnu i Hercegovinu.