N1: Predati i odgovori na dodatna pitanja – šta slijedi?

Tekst objavljen na N1, mart 2019. LINK

Odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije smo prvo poslali u Brisel, a onda smo ih i odnijeli i predali predstavnicima Evropske unije. Međutim to i dalje ne znači da smo ispunili ono što je Unija tražila od Bosne i Hercegovine. Brisel poručuje kako sad ne smije doći do zastoja u napretku, pogotovo kada su u pitanju reforme. Brzinu reformi i ispunjavanja obećanja evropski komesar Johannes Hahn će prema vlastitoj najavi provjeriti lično u Sarajevu do kraja mjeseca.

Mišljenje o spremnosti Bosne i Hercegovine za članstvo u Uniji bi moglo, ali samo moglo, biti gotovo do kraja mandata ove Evropske komisije. Komesar za proširenjer Johannes Hahn se tome nada, ali ni on ne zna kad bi se moglo raspravljati o kandidatskom statusu na razini šefova država i vlada zemalja članica.

“Naše mišljenje je osnov za konačnu odluku naših država članica, ali države članice će također uzeti u obzir opću političku situaciju i atmosferu u državi. S tim u vezi mogu samo pozvati, iako znam da je i predsjedavajući osoba koja koja to želi ubrzati”, kaže Hahn.

Možda i ne htijući, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik demantovao je nedavne tvrdnje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića da su poslani svi odgovori na briselska pitanja.

“Naravno da ima i tema i pitanja na koje nije dat odgovor, ali i to je odgovor. U svakom slučaju radit ćemo na nekim pojašnjenjima i vjerujemo da će sadašnji sastav Komisije u svom mandatu uraditi mišljenje koje će nas kandidovati kod zemalja članica za podršku za status kandidata Evropske unije”, poručuje Dodik.

Iz Inicijative za monitoring EU integracija poručuju kako je Bosna i Hercegovina propustila previše prilika te da bi otežavajuća okolnost za našu zemlju mogla biti novi Evropski parlament. Prema procjenama desnica, koja je skeptična prema proširenju, mogla bi voditi glavnu riječ u novom sazivu.

“Poražavajuća činjenica za Bosnu i Hercegovinu je da smo propustili trenutak u proteklih nekoliko godina kada je ova Evropska komisija imala blagonakon stav prema našim institucijama vlasti, u smislu evropskih integracija, kada se poticalo naše institucije da se radi brže, u smislu našeg evropskog puta”, ističe Rasim Ibrahimagić, Inicijative za monitoring Evropskih integracija.

Kada je u pitanju trenutna slika Bosne i Hercegovine u Briselu ona nije nimalo dobra, te se dostavljanje odgovora smatra nekim konkretnim korakom.

“Naravno za Bosnu i Hercegovinu izazov u narednih par mjeseci će biti da tu neku sliku o Bosni i Hercegovini, koja je deset godina iza Albanije, da pokuša dokazati Evropskoj komisiji. Prije svega da ta slika o Bosni i Hercegovini ne odgovara stvarnosti i da nije tačna”, navodi Adi Ćerimagić, analitičar.

Na sastanku komesara Mogherini i Hahna sa predsjedavajućim Dodikom govorilo se i o temi akreditovanja visokoškolskih institucija u Bosni i Hercegovini. Konkretnih zaključaka nije bilo, ali izražena nada da će do 31. marta biti iznađeno rješenje kako bi se izbjegao prekid finansiranja i problemi s validnošću diploma.