Njemačka kancelarka Angela Merkel dala svoju podršku zemljama jugoistočne Evrope u procesu pridrživanja EU

European Commission in Brussels. Photo: Stephen Brown/ENInewsU Dubrovniku je 15. jula održana reginalna konferencija Brdo – Brijuni. Pokretanje ove konferencije inicirala je Hrvatska 2013. godine, a za cilj ima godišnje okupljanje šefova država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja Unije.

Ove godine na konferenciji je, pored šefova država Hrvatske, Srbije, Albanije, Crne Gore, Kosova i Makedonije, učestvovalo i tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je na ovoj konferenciji izrazila potporu evropskoj perspektivi zemalja jugoistočne Evrope naglasivši da su, kako prenose dnevne novine „Oslobođenje“, klimu uništavanja iz prošlosti zamjenile izgradnja i obnova toga područija koje teži priključenju EU. Merkel je također poručila da Njemačka ne odustaje od tog  pristupa i sve njemačke političke stranke podupiru evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope.

U BiH se bliže opći izbori te se stoga nada da će doći do nove dinamike i da će se pokrenuti nove inicijative za našu zemlju.

S druge strane, sada već potvrđeni predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, prije glasanja Evropskog parlamenta poručio je: „Evropska unija u narednih pet godina neće primati nove članice u svoje društvo“, prenosi Anadolu Agency (AA). Razlog tomu, kako ističe Juncker je taj što „EU ima potrebu da zaštiti svoje vanjske granice i da ojača saradnju između sjevera i juga unutar EU. EU treba promovisati legalne imigracije kao što to rade Sjedinjene Američke države (SAD), Kanada i Australija“ prenosi portal „Radiosarajevo.ba“. Dodao je kako je, također, bitan problem EU visoka nezaposlenost i zatvaranje kompanija te da je u naredne tri godine potrebno osigurati 300 milijardi eura za otvaranje novih radnih mjesta i novih kompanija kako bi se stabilizirala ekonomija.

Iako mnogi smatraju da  predsjednik Evropske komisije zatvara vrata proširenja EU narednih nekoliko godina on poručuje: „pregovori o pristupanju će biti ipak nastavljeni. Zemlje Balkana, ali i sve druge zemlje koje pretenduju za članstvo u EU, imaju jasnu evropsku perspektivu.“