Oslobodjenje.ba: Dan Preda: Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije

Tekst objavljen na Oslobodjenje.ba, 11.01.2019, LINK 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH, organizovala je danas u Sarajevu okrugli sto na temu „Trenutno stanje procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine“, a povodom posjete stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristiana Dana Prede.
Poziv za Bruxelles
Dan Preda je nakon sastanka kazao da su razgovarali o naporima koje je BiH ostvarila u proteklom petogodišnjem periodu u svjetlu mogućeg dodjeljivanja kandidatskog statusa, kao i na temu parlamentarnih odnosa i saradnja. Napomenuo je da u protekle tri godine nisu uspjeli da ostvare kontinuiranu saradnju između domaćih parlamentaraca i parlamentaraca u EU, uz nadu da će novi saziv iznaći način da usvoji poslovnik koji će omogućiti rad ovog zajedničkog tijela.
Poručio je da odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Pojedine političare iz RS-a je naveo kao odgovorne za blokade u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.
– Jučer sam otvoreno rekao u razgovorima da su u prošlom sazivu Parlamenta delegati iz RS-a bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora. To je samo jedan primjer. Drugi primjer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena su vam poznata koja blokiraju proces, kazao je novinarima izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.
Prema njegovim riječima, pokušavao se sastati u nekoliko navrata sa Željkom Cvijanović dok je bila premijerka RS-a, ali bezuspješno, kao i sa Miloradom Dodikom.
– Lakše je otići kod Putina u Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Bruxelles, naglasio je Dan Preda.
Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija, rekla je da se boji da su neki razgovori koji su danas vođeni demonstrirali koji su tu problemi i da se stalno vraćamo na pitanje dejtonskog ustava i na konstitutivnosti naroda.
– Ako je to nešto što za ovaj proces ne mora da bude prepreka, u praksi to jeste, i to je isključivo zbog stava i ponašanja političkih aktera u ovoj državi, istakla je Cvjetićanin.
Fali nam znanja
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovinović je rekao da prije svega je vrlo bitno da uvažimo sve realnosti ove države, jer to je polazište za sva rješenja.
– Draga mi je briselska slika, ali moramo dejtonsku respektirati, jer sve polazi odatle i sva rješenja se na to moraju osloniti, podvukao je Lovrinović.
Cristian Dan Preda na kraju je istaknuo da je veći optimista od svih u BiH, jer očekuje da ćemo u ovoj godini dobiti kandidatski status i to prije izbora za Evropski parlament, ali da nam treba više ljudi koji imaju znanja o evropskim integracijama, bilo da su iz akademskog ili političkog svijeta.
Podsjetimo, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH boravi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji. Jučer se sastao sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem gdje su konstatovali da je najurgetnije riješiti pitanje davanja odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije.