Oslobodjenje.ba: EU ima velika očekivanja od lidera regiona

Tekst objavljen na oslobodjene.ba, maj 2019. LINK

Krajnja populistička desnica ipak nije uspjela ostvariti rezultat kakav su najavljivali uoči izbora za Evropski parlament, ali su dobili više glasova nego u prethodnom sazivu i to na račun evropskih pučana. I Zeleni i liberali su dobili mnogo više nego što su imali u prošlom sazivu na račun socijaldemokrata.

Konkretan pomak

Sasvim sigurno najveći pobjednik ovih evropskih izbora je grupacija liberala i Zelenih u EP-u, koji su ostvarili najveći rast unutar samog parlamenta, naročito liberali koji će na neki način biti sasvim sigurno nezaobilazni faktor u formiranju nove većine unutar EP-a, kaže za Oslobođenje i TV1 Rasim Ibrahimagić, koordinator Inicijative za monitoring EU integracija BiH.

Politika EU ka Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu nakon izbora u velikoj mjeri zavisit će od EK-a. Struka smatra da ipak većih odstupanja neće biti.

Na BiH će se to moći reflektovati samo kroz kontekst sastava EK-a. To će, dakle, biti veoma bitno pratiti kada su u pitanju EU integracije naše zemlje. U prvom redu da vidimo ko će to biti budući predsjednik ili predsjednica EK-a, kaže Ibrahimagić i dodaje da je bitno i ko će biti novi komesar za proširenje i susjedstvo.

Davor Vuletić, predsjednik Skupštine Vanjskopolitičke inicijative BiH, smatra da će se politika EU nakon ovih parlamentarnih izbora nastaviti kao i do sada.

– Oni su, kako sada stvari stoje, odlučili da odluku o mišljenju za BiH ostave sljedećem sazivu Komisije. Tako da ćemo vjerovatno čekati neko vrijeme na to. Da li će doći do kandidatskog statusa, vidjećemo. Zavisi od političkih prilika i promatranja nove Komisije na tu temu. Lično nisam siguran da će do toga doći. Mislim da EU ima velika očekivanja od lidera ne samo u BiH nego i regiona, dakle da naprave jedan konkretan pomak kao što su to napravile Sjeverna Makedonija i Grčka, da pokažu opredjeljenje za rješavanje dugotrajnih sporova i nastavak puta ka EU. Ali, evo, dobro je da se opšta slika EU nije promijenila. Dobro je da su liberali i Zeleni osvojili mnogo više glasova u jednoj ovakvoj situaciju naleta krajnje desnice, kaže Vuletić.

Dan poslije izbora analiziraju se rezultati. Dok traje sjednica Predsjedništva HDZ-a Hrvatske, analitičari govore da je vladajuća stranka na izborima za Europski parlament “doživjela fijasko”, a da su pobjedu odnijela “jaka imena”. HDZ-u je nedostajalo samo 1.000 glasova za osvajanje planiranog petog mandata, pa su osvojili četiri, isti broj mandata kao i oporbeni SDP. Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kaže da je očekivao više, ističe da su se glasovi raspršili zbog velikog broja kandidacijskih lista.

U takvim okolnostima očito je da nekakvih tisuću ili tisuću i nešto glasova je u ovom trenutku nedostajalo za peti mandat. S te strane mogu reći da nisam zadovoljan, ali sam zadovoljan time da smo išli samostalno, da smo osvojili četiri mandata, to je proces koji je važan za HDZ, mi ćemo već od sutra krenuti u analizu i vidjeti što smo to mogli u ovim izborima učiniti više ili bolje, rekao je Plenković u prvom obraćanju javnosti nakon objave rezultata u izbornoj noći.

Plenković je trebao stati pred novinare oko 23.30 sati u nedjelju, ali je to učinio sat kasnije, navodno se u HDZ-u ipak očekivalo da će u finišu prebrojavanja glasova dobiti i očekivani peti mandat. Dok su hadezeovci bili u šoku, u SDP-u su slavili. Planirali su osvojiti tri, a dobili su četiri mandata. Kažu, SDP je jači od sudbine. Predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću krenule su suze radosnice. Presretan Bernardić u ovim rezultatima vidi najavu promjena u Hrvatskoj i povratak SDP-a u velikom stilu u političku arenu.

Zato vas pozivam da opet zajedno nastavimo našu borbu kako mi to znamo, rame uz rame, za otvorenu, a ne zatvorenu, tolerantnu, a ne isključivu, optimističnu, a ne depresivnu Hrvatsku, da nastavimo borbu za Hrvatsku jednaku za sve njene građane, a ne samo za neke, poručio je Bernardić oduševljenim esdepeovcima u izbornoj noći.

Izborna noć u stožeru Hrvatskih suverenista i Ruže Tomašić također je bila euforična. Pozvali su tamburaše, krenulo je slavlje.

Preferencijalni glasovi

Očekivali smo dobre rezultate, nisam očekivala da budem treća, ali da smo išli zajedno s Neovisnima za Hrvatsku i Marijanom Petir, možda bismo imali tri mandata, kazala je Tomašić, koja je na ovim izborima osvojila i najveći broj preferencijalnih glasova, gotovo 70 tisuća.

Po broju preferencijalnih glasova, oko 69 tisuća odmah iza Ruže je najveće izborno iznenađenje Mislav Kolakušić. Kolakušić je jučer održao konferenciju za novinare i najavio da ulazi u utrku za predsjednika Hrvatske, a ide i na parlamentarne izbore.

Dakle, odlazim u EP, moji uredi će obraditi i pripremiti sve materijale, pa što vi mislite koliko je meni vremena potrebno kao pravniku, koji je cijeli život posvetio pravu, da proučim dokumentaciju i da je ispravno prezentiram u EP-u – vrlo malo – imamo velike, znamo i sami, ljetne i zimske praznike kao što su navikli naši saborski zastupnici, nakon što odem u EP, preuzmem funkciju europarlamentarca, odmah krećemo s predsjedničkom kampanjom, kazao je Kolakušić.

On je ove izbore nazvao povijesnim za Hrvatsku, isto kao i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.