Prijavite se za učešće na konferenciji „EU kandidatski status za BiH: Između zasluga i očekivanja“

 

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH i Friedrich Ebert Stiftung u BiH organizuju konferenciju povodom dobijanja preporuke Evropske komisije za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH. Konferencija „EU kandidatski status za BiH: Između zasluga i očekivanja“ će se održati 29. novembra 2022. godine u Sarajevu u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo (Grbavica, Kemala Kapetanovića 17, 71000 Sarajevo) s početkom u 09:30h.

Kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji je tema o kojoj mjesecima govore domaći i međunarodni zvaničnici. Otišlo se i korak dalje, pa je Evropska komisija u oktobru 2022. godine uslovno preporučila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu, usprkos negativnom izvještaju koji ukazuje da nije ostvaren napredak u ključnim poljima. U periodu dok se čeka konačna odluka Vijeća EU po ovom pitanju, u javnosti se vode polemike o tome šta novi uslovi i kandidatski status generalno znače za evropski put zemlje.

Predstavnici_ce civilnog društva dovode u pitanje kvalitet procesa i reformskih rješenja, ukazujući na neophodnost vođenja šireg društvenog dijaloga o ključnim zahtjevima Evropske komisije. Osim kvaliteta reformi, civilno društvo kroz svoj rad uviđa potrebu za jasnijim komuniciranjem poruka koje iz EU institucija dolaze u BiH i boljim informisanjem javnosti o procesu integracija. Ova konferencija je jedan od načina da doprinesemo navedenim ciljevima.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da učestvujete na konferenciji i date svoj doprinos diskusiji. Organizatori će obezbijediti simultani prevod za bosanski/srpski/hrvatski i engleski jezik.

Dnevni red konferencije možete preuzeti ovdje.

Svi koji nisu u mogućnosti prisustvovati konferenciji uživo moći će pratiti program putem Zoom platforme i Facebook stranica Friedrich Ebert Stiftung Bosnien und Herzegowina i Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH.

Molimo da svoje učešće uživo na konferenciji potvrdite do ponedjeljka, 28.11.2022. godine na email adresu [email protected].

Za učešće u konferenciji putem Zoom platforme, potrebno se registrovati ovdje.