Saopštenje za javnost povodom napada na učesnike_ce festivala Merlinka

megaphone-147176_640-300x180

Saopštenje za javnost Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine povodom napada na učesnike_ice queer festivala Merlinka u Sarajevu

Inicijative za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine oštro osuđuje napada na učesnike_ice queer festivala Merlinka u Sarajevu koji se desio u subotu 1. februar/veljača 2014. godine oko 15:00 h u toku diskusije u art kinu Kriterion tokom kojeg su povrijeđene tri osobe.

Obaveza Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija jeste i puno poštivanje ljudskih prava LGBT osoba što podrazumijeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijantacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pune zaštite od strane države.

Inicijativa je kroz svoj alterntivni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji ukazivala na težak i diskriminatorski položaj lezbejki, gejeva, transrodnih i interseksualnih osoba u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj još jednom pokazuje netolerantnost bosanskohercegovačkog društva prema drugom i drugačijem, a posebno prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Inicijativa podsjeća da počinioci napada tokom Queer Festival u Sarajevu koji se trebao održati od 24. do 28. septembra/rujna 2008. godine još i danas poslije više od 5 godina nisu kažnjeni.

Pozivamo MUP Kantona Sarajevo da profesionalno i objektivno provede istragu, te kantonalno tužilaštvo i sud da procesuiraju počinioce napada.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine je neformalna koalicija organizacija civilnog društva koja ima za cilj da se na transparentan, stručan, nepristrasan i vanstranački način vrši kontinuiranig monitoring procesa evropskih integracija. Članice Inicijative su: Centar za političke studije, Sarajevski otvoreni Centar, Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije, UG Zašto ne?, Vanjskopolitička inicijativa, Evropski istraživački centar, Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, Helsinški parlament građana, Perpetum mobile, Centar za socioekološki razvoj, Centar za mlade KVART, Zeleni Neretva, Green Council, Populari, Asocijacija studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, OKC Abrašević, Udruženje PEKS, Vesta, INFOHOUSE, CRVENA i Youth Initiative for Human Rights.