Vijesti.ba: I ako Mišljenje EU bude pozitivno, kandidatski status za BiH je daleko

Vijesti.ba, maj 2019. LINK

Koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH Rasim Ibrahimagić komentarisao je za Vijesti.ba medijske najave da kabinet komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna ozbiljno razmatra mogućnost da se odloži objavljivanje paketa o proširenju.

Posljedica je to, kako piše Radio Slobodna Evropa, pritiska iz nekih zemalja članica EU, koje nisu spremne da raspravljaju o proširenju na sastanku u junu.

Na početku razgovora, Ibrahimagić podsjeća da su iz Evropske komisije (EK) i ranije stizala upozorenja da prije uspostave vlasti u BiH neće biti objavljivanja Mišljenja i pratećeg analitičkog izvještaja EK o aplikaciji za članstvo BiH u EU.

– Imajući u vidu da je ono trebalo biti objavljeno u okviru paketa o proširenju, ne trebaju nas iznenaditi ovakva razmatranja unutar kabineta komesara za proširenje. Ipak, ukoliko i dođe do ovog odlaganja, ono zasigurno neće biti samo “zaslugom” izabranih predstavnika vlasti u BiH, već je uslovljeno i drugim političkim momentumima u regiji – navodi Ibrahimagić.

Sjevernoj Makedoniji obećano je otvaranje pregovora sredinom ove godine, ali ako se paket o proširenju ne objavi, Ibrahimagić ocjenjuje da će to dodatno odložiti i donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa tom zemljom.

– Možda Evropska unija želi sačekati rasplet u vezi sa sastavom buduće Evropske komisije prije nego što Evropsko vijeće da zeleno svjetlo za pregovore sa još jednom zemljom kandidatkinjom – poručuje Ibrahimagić.

Nažalost, nastavlja naš sagovornik, među domaćim političarima nema elana kada su u pitanju reformski procesi koji su ključni za sam proces evropskih integracija, u prvom redu misleći na uspostavu i jačanje vladavine prava u BiH.

– Svjedoci smo da se sve više u javnosti objelodanjuju afere i koruptivne radnje onih koji bi trebali biti stub vjere u vladavinu prava, a da pri tome nema jasnih odgovora, a naročito ne i dogovora od strane političara na koji način riješiti ove probleme i uspostaviti institucije koje će raditi u skladu sa demokratskim vrijednostima. Sve do tada, zalaganje za evropski put BiH ostat će na deklarativnom nivou – naglašava Ibrahimagić.

BiH bi sutra trebala dobiti Mišljenje EK o kandidatskom statusu.

Međutim, s obzirom na to da je objava tog Mišljenja bila uvjetovana uspostavom vlasti, Ibrahimagić očekuje da će institucije EU pokazati dosljednost i odložiti njegovu objavu.

– Ovo je naročito bitno iz perspektive građana i građanki BiH, koji su počeli gubiti vjeru u kredibilitet onoga što čuju da dolazi iz briselskih krugova. Ako se, ipak, Mišljenje i objavi bez ispunjenja ovog uslova, moramo znati da je kandidatski status za BiH još uvijek daleko. To Mišljenje može i vjerovatno hoće biti pozitivno, ali će biti uslovno, a dok se ti uslovi ne ispune, ne postoji politička mogućnost dodjele kandidatskog statusa – napominje Ibrahimagić.

Potencira da je BiH i dalje veoma daleko od članstva u EU.

– Imajući u vidu kako procesi u BiH teku i da su oni, kada su u pitanju evropske integracije, uslovljeni i neefikasnim mehanizmom koordinacije, do kraja mandatnog perioda za cilj treba postaviti dobijanje kandidatskog statusa, bez datuma za otvaranje pregovora. A kandidatski status bez otvaranja pregovora sam po sebi nažalost ne znači mnogo – zaključuje Ibrahimagić u razgovoru za Vijesti.ba.