Zloupotreba Evropskog parlamenta za stranačke aktivnosti HDZ-a

Brisel, 06. decembar 2018. godine

Jučer je u Evropskom parlamentu (EP) poslanica iz Hrvatske Željana Zovko (EPP) organizovala konferenciju pod nazivom „EU proširenje na Zapadni Balkan, mladi i uticaj rezolucije Parlamenta – slučaj Bosne i Hercegovine“. Događaju je prisustvovao i Josip Grubeša (HDZ BiH), ministar pravde BiH.

Kako je kazala poslanica Zovko, skup je organizovan povodom posjete mladih iz BiH Evropskom parlamentu. U ime „mladih iz BiH“ zapravo je govorila Mladež HDZ BiH, iz čijeg se nastupa u Evropskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za hrvatskog čana Predsjedništva BiH.

Iako je najavljen kao skup posvećen proširenju EU i perspektivi mladih iz BiH, njegova jedina tema bila je „legitimno predstavljanje naroda“. U interpretaciji Ivane Maletić, poslanice u EP iz Hrvatske, to pitanje je predstavljeno kao „vođenje teške borbe za opstanak“ jednog konstitutivnog naroda.

Na ovakve istupe reagovala je Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija, upitavši prisutnog izvjestioca EP za BiH Cristiana Dana Predu (EPP) da pojasni svoj i stav Evropskog parlamenta o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena. „Ovo što smo danas čuli je apsurdno. Evropska unija je pred Bosnu i Hercegovinu postavila zadatak da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da obezbijedi HDZ-u člana Predsjedništva BiH,“ rekla je Cvjetićanin.

Posebno zabrinjavajuće poruke došle su od još jedne poslanice iz Hrvatske u EP, Ruže Tomašić (ECR), koja je našla za shodno da naglasi da njeno porijeklo iz BiH seže do 12-13. vijeka, uz opasku: „Samo pogledajte dokle su nekada sezale granice Hrvatske.“

Izvjestilac EP za BiH Cristian Dan Preda oštro je reagovao na istupe poslanice Tomašić upitavši je sa koliko je uopšte političara iz BiH razgovarala o procesu EU integracija, te dodao da je njena poslanička grupa (ECR) ta koja zapravo ne želi vidjeti BiH u EU. Poslanica Tomašić je nakon njegovog istupa demonstrativno napustila skup.

Preda je više puta apelovao na sve prisutne da prestanu građanima/kama nuditi iluzije i pozabave se konkretnim pitanjima koja čekaju Bosnu i Hercegovinu: „Nemojte razmišljati iz etničke perspektive ukoliko želite napredak BiH,“ rekao je on.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH smatra indikativnim da je ovakav skup organizovan neposredno prije glasanja o Rezoluciji o BiH pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Takođe bi bilo interesantno saznati o čijem trošku je na ovom skupu učestvovao Josip Grubeša, ministar pravde BiH, s obzirom da je tokom događaja oslovljavan kao ministar.

Kontakt podaci:

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH

[email protected]